Z kąpieli z dodatkiem oleju z czarnego kminku korzystała podobno sama Kleopatra w starożytnym Egipcie, wzmianki o nim znajdziemy w Starym Testamencie, a od wieków czarnuszka (popularna nazwa czarnego kminku) jest używana na Bliskim Wschodzie, w rejonie Morza Śródziemnego oraz w Indiach jako roślina o niezwykłych właściwościach medycznych.

Powstaje z nasion czarnuszki siewnej (zdjęcie niżej), która pochodzi z terenów południowej Europy oraz południowo-zachodniej Azji. Olej z czarnego kminku ma dość tłustą konsystencję, ciemny kolor, pachnie trochę jak nafta i ma całkiem wyrazisty smak (dla niektórych orzechowy). Najważniejsze jest jednak jego zdrowotne działanie, które odkrywają od pewnego czasu kobiety na całym świecie. Zarówno w formie olejku z czarnego kminku, jak i tabletek (tutaj więcej informacji).

czarnuszka - właściwości lecznicze

czarnuszka – właściwości lecznicze foto: Arthur Chapman

Jakie właściwości ma olej z czarnuszki?

Olejek ten ma szereg prozdrowotnych właściwości, które są bezpośrednio związane z jego składem chemicznym. Zawiera bowiem ponad 100 dobroczynnych związków chemicznych. Są to niezbędne dla zdrowia kwasy tłuszczowe (między innymi: kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas oleinowy), szereg witamin (jak: witamina B1, witamina B2, witamina B3), minerały (choćby: fosfor, cynk, żelazo, wapń) czy beta systerol odpowiedzialny za redukcję poziomu cholesterolu we krwi.

Co te wszystkie składniki chemiczne oznaczają dla tych, którzy zażywają olej z czarnego kminku? Jakie są jego właściwości?

Jest ich wiele dlatego najlepiej je pogrupować. Olejek z czarnuszki na właściwości:

- przeciwzapalne,

- przeciwartretyczne,

- antyoksydacyjne

- pobudzające układ immunologiczny

Nic dziwnego, że jest składnikiem niektórych kosmetyków dla kobiet, a czasem znajdziemy go także w kompleksach witamin, minerałów i innych substancji prozdrowotnych. Jeśli chcemy jednak skorzystać w pełni z jego właściwości, najlepiej postawić na czysty olejek lub kapsułki na bazie oleju z czarnego kminku.

Tutaj przykładowa oferta tabletek w różnych kombinacjach cenowych w zależności od ilości kapsułek. W niektórych zestawach również sztyft.

Olej z czarnuszki – zastosowanie i opinie

Jakie zastosowanie ma olej z czarnego kminku? Od 1959 roku przeprowadzono ponad 200 badań z udziałem tej substancji, w tym dotyczące jego wpływu na alergie, choroby nowotworowe czy zapalenia skórne. Jeśli wierzyć tym badaniom, czarnuszka ma bardzo pozytywny wpływ na szereg schorzeń oraz może powstrzymywać rozwój wielu z nich.

olej z czarnego kminku - właściwości, zastosowanie, opinie

olej z czarnego kminku – właściwości, zastosowanie, opinie foto: klugi

Olejek sprawdza się na problemy skórne. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym radzi sobie z takimi schorzeniami jak łuszczyca, trądzik czy wypryski. Bywa składnikiem maści skórnych, można również wzmocnić ich działanie biorąc dodatkowo olej z czarnego kminku w kapsułkach (tutaj więcej informacji i ceny). Opinie klientek, które stosowały tego typu terapię są pozytywne. Wiele z nich przyznaje, że olej wzmacnia również włosy i paznokcie.

Produkty z czarnuszki nadają się również na problemy trawienne oraz problemy żołądkowe. Pobudzają metabolizm i w ten sposób zdejmują presję z naszego żołądka.

Olej z czarnego kminku to również budowniczy naszego układu odpornościowego. Naukowcy przypuszczają, że są za to odpowiedzialne takie składniki substancji jak interferony oraz tymochinon – zwiększają one szybkość rozpoznawania infekcji pobudzając organizm do działania. Aktywują też komórki układu immunologicznego, przez co wzrasta nasza odporność na ataki z zewnątrz. Na tych przecież na co dzień nie brakuje.

Amerykańskie badania wykazały skuteczność oleju z czarnego kminku w przeciwdziałaniu powstawaniu niektórych chorób nowotworowych (np. raka trzustki), a niektóre składniki olejku skutecznie pobudzają organizm do produkcji szpiku kostnego.

Opinie niektórych klientów są również entuzjastyczne, jeśli chodzi o pozytywny wpływ oleju z czarnuszki na problemy alergiczne oraz astmę.

Tutaj znajdziesz więcej informacji oraz cenę oleju z czarnego kminku.

Tutaj przeczytasz o oleju pichtowym, z drzewa herbacianego oraz rycynowym.