Olejek z drzewa herbacianego staje się coraz bardziej popularny w medycynie naturalnej. Mimo że jest stosunkowo niewiele informacji o jego właściwościach, zastosowaniu czy pochodzeniu, nie jest wcale nowym produktem. Wręcz przeciwnie – jego historia sięga setek lat, a przed II wojną światową jego produkcja szła pełną parą. Zrezygnowano z niej ze względu na rozwój współczesnych antybiotyków. Teraz, na fali odkrywania na nowo naturalnych kosmetyków i środków medycznych, wraca również ten olejek eteryczny.

Pochodzenie

Olejek z drzewa herbacianego ma mylącą nazwę. W rzeczywistości pochodzi nie z liści herbaty, ale z rosnącego w Australii drzewa o łacińskiej nazwie Melaleuca alternifolia. Aborygeni, rdzenni mieszkańcy kontynentu australijskiego, stosowali jego liście jako zamiennik przy niedoborach herbaty.

To oni również odkryli zdrowotne i kosmetyczne właściwości olejku z drzewa herbacianego. Rozgniatali liście, a uzyskany w tym procesie olej wdychali, żeby zwalczyć przeziębienie oraz kaszel. Innym ważnym zastosowaniem tego olejku eterycznego było leczenie skaleczeń, ran i oparzeń. Aborygeni przykładali zmielone liście do chorych miejsc i pozwalali właściwościom tej substancji działać.

Polecany sklep z olejem arganowym dobrej jakości i innymi naturalnymi specyfikami – kliknij tutaj.

Jakie właściwości ma olejek z drzewa herbacianego?

Kosmetyczne i zdrowotne właściwości tego olejku eterycznego biorą się z obecności w nim terpenoidów, a w szczególności molekułu Terpinen-4-ol. Jest to niezwykle aktywna substancja o działaniu antybakteryjnym, antyseptycznym i przeciwgrzybiczym. Niestety jest również toksyczna, więc trzeba koniecznie stosować ją zgodnie z zaleceniami producenta oraz lekarza. W żadnym wypadku nie nadaje się do użytku wewnętrznego (choć w różnych formach może służyć do płukania ust).

Zastosowanie – na co działa olejek z drzewa herbacianego?

W małych ilościach ten przeźroczysty olejek eteryczny jest składnikiem wielu kosmetyków, m.in., kremów, mydeł i szamponów. Jego roztwory (najczęściej ok. 5%, czysty jest zbyt silny i toksyczny!) mogą być skuteczne w walce z:

- łupieżem,
- trądzikiem,
- grzybicą stóp,
- łuszczycą
- drożdżycą,
- wszami,
- wypryskami,
- czyrakami

Warto pamiętać, że jest to substancja aktywna i toksyczna. Nie należy stosować jej do użytku wewnętrznego, a przy stosowaniu na skórę konieczne jest jej rozcieńczenie zgodnie z wskazówkami lekarza lub producenta.

Antybakteryjne i antygrzybiczne zastosowanie tego olejku eterycznego (np. na trądzik czy grzybicę) zostało potwierdzone w kilku badaniach naukowych, które akceptuje środowisko medyczne oraz instytucje. Jest wokół tej substancji mniej kontrowersji niż np. wokół srebra koloidalnego.

Polecany sklep z olejem arganowym i innymi produktami dla kobiet dbających o zdrowie i urodę – kliknij tutaj.

Czy są jakieś skutki uboczne?

Olejek z drzewa herbacianego może być toksyczny, jeśli aplikujemy go w nadmiarze lub nieumiejętnie. To może prowadzić do reakcji alergicznych, podrażnienia skóry, zaczerwienienia, swędzenia, a nawet zaburzenia gospodarki hormonalnej. Niektórzy pacjenci zgłaszali przypadki wysypki i zapalenia skóry. Jako ciekawostkę warto dodać, że w przypadku kilku chłopców naukowcy powiązali nieumiejętne użycie olejku z drzewa herbacianego ze wzrostem piersi.

Pod żadnym warunkiem nie należy stosować tego olejku eterycznego do użytku wewnętrznego. Jego toksyczność powoduje biegunkę oraz zaburzenia układu nerwowego.

Przeczytaj również o olejku arganowym oraz olejku pichtowym.