Niektórzy mogą mieć złe wspomnienia z dzieciństwa związane z olejkiem rycynowym, zwanym również olejem rącznikowym. Przez pewien czas w modzie było bowiem dawanie go codziennie dzieciom w rozcieńczonej formie jako cudowny środek na poprawę zdrowia, szczególnie układu odpornościowego. A jego smak nie należy do najprzyjemniejszych. Olejek rycynowy wciąż cieszy się sporą popularnością, choć stosuje się go głównie w kosmetyce. Jest też składnikiem wielu leków oraz kuracji skórnych i oczyszczających.

Pochodzenie oleju rycynowego

Olej rycynowy ma długą historię, sięgającą starożytnych Indii oraz Egiptu. Jak w przypadku kilku innych naturalnych kosmetyków i medykamentów, współczesny świat wraca do niego na skutek rozczarowania konwencjonalnymi farmaceutykami. Szukamy czegoś naturalnego, bezpiecznego i skutecznego.

Olejek rycynowy jest produkowany albo z egzotycznego drzewa rycynowego, albo z polskiej byliny rącznik pospolity. Proces polega na wyciśnięciu z rośliny olejku na zimno, a potem wygotowaniu toksycznych składników. Nie przypadkiem olejek ten ma właściwości oczyszczające i przeczyszczające, w dużym stężeniu nie nadaje się również do spożycia.

Jako ciekawostkę, warto wiedzieć, że w faszystowskich Włoszech ludzie dyktatora Benito Mussoliniego używali olejku rycynowego do torturowania swoich przeciwników. Wmuszana na siłę mikstura o dużym stężeniu toksyn powodowała niekontrolowane rozwolnienie i inne rewolucje narządów wewnętrznych,

Jakie właściwości ma olej rycynowy?

Właściwości oczyszczające, bakteriobójcze oraz przeciwzapalne olejku rycynowego są konsekwencją obecności w nim glicerydów kwasowych. Te substancje aktywne dobrze zwalczają bakterie i motywują ludzki organizm do reakcji. Dzięki temu nadaje się on nie tylko do walki z problemami żołądkowymi, ale też do oczyszczania i wzmacniania skóry, paznokci, brwi czy rzęs.

Niedawno amerykańscy naukowcy połączyli właściwości rozkurczowe i pzreczyszczające olejku rycynowego z obecnością w tym naturalnym olejku kwasu rycynolowego, który wpływa na receptory w mięsniach kontrolujących m.in. jelito. Co ważne, kobiety w ciąży nie powinny go stosować, ponieważ może wywoływać poród.

Zastosowanie – na co działa olejek rycynowy?

Olej rycynowy stosuje się w kosmetyce oraz medycynie niekonwencjonalnej.

W kosmetyce do:
- odżywiania włosów suchych,
- odbudowy łamliwych i wypadających paznokci, brwi, rzęs oraz naskórka wokół tych miejsc,
- produkcji kosmetyków (mydeł, kremów, odżywek, szamponów, pomadkach),
- dodawania połysku włosom i pielęgnacji zniszczonych końcówek,
- do okładów pielęgnacyjnych, nawilżających i rewitalizujących na skórę, w tym zmniejszania i usuwania wyprysków i brodawek.

W leczeniu:
- zaparć jako skuteczny środek przeczyszczający
- oczyszczaniu organizmu
- do rozgrzewania zmęczonych i bolących części ciała
- na niektóre problemy skórne związane z zapaleniami lub działalnością bakterii i wirusów (np. trądzik)

Czy są jakieś skutki uboczne?

Olejek rycynowy nie nadaje się do spożycia. Szczególnie toksyczny może być w dużych stężeniach. Nie należy go stosować w ciąży. Jako środek przeczyszczający jest skuteczny, ale warto rozważyć łagodniejsze sposoby rozwiązania problemu.

Przeczytaj również o olejku z drzewa herbacianego oraz olejku pichtowym.

Posted in Olejki
Share this post, let the world know