Z kąpieli z dodatkiem oleju z czarnego kminku korzystała podobno sama Kleopatra w starożytnym Egipcie, wzmianki o nim znajdziemy w Starym Testamencie, a od wieków czarnuszka (popularna nazwa czarnego kminku) jest używana na Bliskim Wschodzie, w rejonie Morza Śródziemnego oraz w Indiach jako roślina o niezwykłych właściwościach medycznych.

Powstaje z nasion czarnuszki siewnej (zdjęcie niżej), która pochodzi z terenów południowej Europy oraz południowo-zachodniej Azji. Olej z czarnego kminku ma dość tłustą konsystencję, ciemny kolor, pachnie trochę jak nafta i ma całkiem wyrazisty smak (dla niektórych orzechowy). Najważniejsze jest jednak jego zdrowotne działanie, które odkrywają od pewnego czasu kobiety na całym świecie. Zarówno w formie olejku z czarnego kminku, jak i tabletek (tutaj więcej informacji).

czarnuszka - właściwości lecznicze

czarnuszka – właściwości lecznicze foto: Arthur Chapman

Jakie właściwości ma olej z czarnuszki?

Olejek ten ma szereg prozdrowotnych właściwości, które są bezpośrednio związane z jego składem chemicznym. Zawiera bowiem ponad 100 dobroczynnych związków chemicznych. Są to niezbędne dla zdrowia kwasy tłuszczowe (między innymi: kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas oleinowy), szereg witamin (jak: witamina B1, witamina B2, witamina B3), minerały (choćby: fosfor, cynk, żelazo, wapń) czy beta systerol odpowiedzialny za redukcję poziomu cholesterolu we krwi.

Co te wszystkie składniki chemiczne oznaczają dla tych, którzy zażywają olej z czarnego kminku? Jakie są jego właściwości?

Jest ich wiele dlatego najlepiej je pogrupować. Olejek z czarnuszki na właściwości:

- przeciwzapalne,

- przeciwartretyczne,

- antyoksydacyjne

- pobudzające układ immunologiczny

Nic dziwnego, że jest składnikiem niektórych kosmetyków dla kobiet, a czasem znajdziemy go także w kompleksach witamin, minerałów i innych substancji prozdrowotnych. Jeśli chcemy jednak skorzystać w pełni z jego właściwości, najlepiej postawić na czysty olejek lub kapsułki na bazie oleju z czarnego kminku.

Tutaj przykładowa oferta tabletek w różnych kombinacjach cenowych w zależności od ilości kapsułek. W niektórych zestawach również sztyft.

Olej z czarnuszki – zastosowanie i opinie

Jakie zastosowanie ma olej z czarnego kminku? Od 1959 roku przeprowadzono ponad 200 badań z udziałem tej substancji, w tym dotyczące jego wpływu na alergie, choroby nowotworowe czy zapalenia skórne. Jeśli wierzyć tym badaniom, czarnuszka ma bardzo pozytywny wpływ na szereg schorzeń oraz może powstrzymywać rozwój wielu z nich.

olej z czarnego kminku - właściwości, zastosowanie, opinie

olej z czarnego kminku – właściwości, zastosowanie, opinie foto: klugi

Olejek sprawdza się na problemy skórne. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym radzi sobie z takimi schorzeniami jak łuszczyca, trądzik czy wypryski. Bywa składnikiem maści skórnych, można również wzmocnić ich działanie biorąc dodatkowo olej z czarnego kminku w kapsułkach (tutaj więcej informacji i ceny). Opinie klientek, które stosowały tego typu terapię są pozytywne. Wiele z nich przyznaje, że olej wzmacnia również włosy i paznokcie.

Produkty z czarnuszki nadają się również na problemy trawienne oraz problemy żołądkowe. Pobudzają metabolizm i w ten sposób zdejmują presję z naszego żołądka.

Olej z czarnego kminku to również budowniczy naszego układu odpornościowego. Naukowcy przypuszczają, że są za to odpowiedzialne takie składniki substancji jak interferony oraz tymochinon – zwiększają one szybkość rozpoznawania infekcji pobudzając organizm do działania. Aktywują też komórki układu immunologicznego, przez co wzrasta nasza odporność na ataki z zewnątrz. Na tych przecież na co dzień nie brakuje.

Amerykańskie badania wykazały skuteczność oleju z czarnego kminku w przeciwdziałaniu powstawaniu niektórych chorób nowotworowych (np. raka trzustki), a niektóre składniki olejku skutecznie pobudzają organizm do produkcji szpiku kostnego.

Opinie niektórych klientów są również entuzjastyczne, jeśli chodzi o pozytywny wpływ oleju z czarnuszki na problemy alergiczne oraz astmę.

Tutaj znajdziesz więcej informacji oraz cenę oleju z czarnego kminku.

Tutaj przeczytasz o oleju pichtowym, z drzewa herbacianego oraz rycynowym.


Argan, czyli olej arganowy, to nowość na polskim rynku. Klientki dopiero przekonują się do tego naturalnego kosmetyku, a firmy coraz odważniej wprowadzają go do składu swoich kremów i terapii. Jak grzyby po deszczu, wyrosły sklepy specjalizujące się w sprzedaży olejku z drzewa arganowego, a internet i prasa kobieca zapełniły się reklamami.

Dlaczego argan stał się taki popularny?

Warto na początek spojrzeć na skalę zainteresowania. Wykres poniżej pokazuje w skali od 0 do 100, jak dużo było wyszukiwań w Google na zapytanie olejek arganowy. Jak widać, lato 2012 roku to szczyt popularności specyfiku, ale trend jest jasny od kilku lat. Ten kosmetyk to hit ostatnich lat.

Argan - dlaczego olej arganowy jest taki popularny?

Argan – dlaczego olej arganowy jest taki popularny?

Powód pierwszy – naturalność

Pierwszy powód popularności oleju arganowego to powrót klientów do kosmetyków naturalnych. Dużo chętniej eksperymentujemy z tym, co daje nam natura. Bierze się to w dużej mierze ze zmęczenia produkowanymi w sposób przemysłowy kosmetykami oraz rosnącą niewiarą w nie. Jesteśmy skłonne zaufać naturze, szczególnie jeśli tego typu terapie przyniosą nam prawdziwe korzyści.

Olej arganowy to nie jedyny produkt wpisujący się w tą tendencję na rynku produktów wspomagających pielęgnację skóry, włosów czy twarzy. Coraz popularniejsze stają się kosmetyki z dodatkiem ziół, również tych dość egzotycznych z perspektywy Polski, czy lecznicze rośliny, takie jak żyworódka.

Polecany sklep z olejem arganowym – kliknij tutaj.

Powód drugi – otwartość

To jasne – stajemy się dużo bardziej otwarte na nowości. Olej arganowy nie jest wcale światową nowością. Przecież w różnych formach był stosowany od wieków, a północna Afryka czy później Francja są z nim za pan brat od dekad.

Wiele zmieniło się w naszej mentalności dotyczącej zdrowia i urody. Jesteśmy w stanie coraz chętniej sięgać po rzeczy nam nieznane, wywodzące się z innych kultur czy klimatów. Nie tylko dlatego, że nas na to stać, ale także ze względu na naszą rosnącą otwartość na świat.

Powód trzeci – skuteczność

Olej arganowy po prostu działa. Oczywiście to nie jest żadna magia. Poza tym trzeba nauczyć się go stosować oraz wybierać tylko najlepsze produkty. Wtedy możemy liczyć na to, że nasza skóra będzie nawilżona, odżywiona, bardziej jedwabista, nasze włosy się wzmocnią, podobne korzyści przyniesie to naszym paznokciom.

A czegoś takiego właśnie szukamy – naturalnego, jeśli chodzi o skład, w rozsądnej cenie w stosunku do korzyści oraz naprawdę skutecznego. Argan spełnia wszystkie z tych warunków.

Polecany sklep z olejem arganowym dobrej jakości – kliknij tutaj.


Niektórzy mogą mieć złe wspomnienia z dzieciństwa związane z olejkiem rycynowym, zwanym również olejem rącznikowym. Przez pewien czas w modzie było bowiem dawanie go codziennie dzieciom w rozcieńczonej formie jako cudowny środek na poprawę zdrowia, szczególnie układu odpornościowego. A jego smak nie należy do najprzyjemniejszych. Olejek rycynowy wciąż cieszy się sporą popularnością, choć stosuje się go głównie w kosmetyce. Jest też składnikiem wielu leków oraz kuracji skórnych i oczyszczających.

Pochodzenie oleju rycynowego

Olej rycynowy ma długą historię, sięgającą starożytnych Indii oraz Egiptu. Jak w przypadku kilku innych naturalnych kosmetyków i medykamentów, współczesny świat wraca do niego na skutek rozczarowania konwencjonalnymi farmaceutykami. Szukamy czegoś naturalnego, bezpiecznego i skutecznego.

Olejek rycynowy jest produkowany albo z egzotycznego drzewa rycynowego, albo z polskiej byliny rącznik pospolity. Proces polega na wyciśnięciu z rośliny olejku na zimno, a potem wygotowaniu toksycznych składników. Nie przypadkiem olejek ten ma właściwości oczyszczające i przeczyszczające, w dużym stężeniu nie nadaje się również do spożycia.

Jako ciekawostkę, warto wiedzieć, że w faszystowskich Włoszech ludzie dyktatora Benito Mussoliniego używali olejku rycynowego do torturowania swoich przeciwników. Wmuszana na siłę mikstura o dużym stężeniu toksyn powodowała niekontrolowane rozwolnienie i inne rewolucje narządów wewnętrznych.

Polecany sklep z olejem arganowym dobrej jakości i innym produktami naturalnymi- kliknij tutaj.

Jakie właściwości ma olej rycynowy?

Właściwości oczyszczające, bakteriobójcze oraz przeciwzapalne olejku rycynowego są konsekwencją obecności w nim glicerydów kwasowych. Te substancje aktywne dobrze zwalczają bakterie i motywują ludzki organizm do reakcji. Dzięki temu nadaje się on nie tylko do walki z problemami żołądkowymi, ale też do oczyszczania i wzmacniania skóry, paznokci, brwi czy rzęs.

Niedawno amerykańscy naukowcy połączyli właściwości rozkurczowe i pzreczyszczające olejku rycynowego z obecnością w tym naturalnym olejku kwasu rycynolowego, który wpływa na receptory w mięsniach kontrolujących m.in. jelito. Co ważne, kobiety w ciąży nie powinny go stosować, ponieważ może wywoływać poród.

Polecany sklep z olejem arganowym dobrej jakości i innym produktami naturalnymi- kliknij tutaj.

Zastosowanie – na co działa olejek rycynowy?

Olej rycynowy stosuje się w kosmetyce oraz medycynie niekonwencjonalnej.

W kosmetyce do:
- odżywiania włosów suchych,
- odbudowy łamliwych i wypadających paznokci, brwi, rzęs oraz naskórka wokół tych miejsc,
- produkcji kosmetyków (mydeł, kremów, odżywek, szamponów, pomadkach),
- dodawania połysku włosom i pielęgnacji zniszczonych końcówek,
- do okładów pielęgnacyjnych, nawilżających i rewitalizujących na skórę, w tym zmniejszania i usuwania wyprysków i brodawek.

W leczeniu:
- zaparć jako skuteczny środek przeczyszczający
- oczyszczaniu organizmu
- do rozgrzewania zmęczonych i bolących części ciała
- na niektóre problemy skórne związane z zapaleniami lub działalnością bakterii i wirusów (np. trądzik)

Czy są jakieś skutki uboczne?

Olejek rycynowy nie nadaje się do spożycia. Szczególnie toksyczny może być w dużych stężeniach. Nie należy go stosować w ciąży. Jako środek przeczyszczający jest skuteczny, ale warto rozważyć łagodniejsze sposoby rozwiązania problemu.

Polecany sklep z olejem arganowym dobrej jakości i innym produktami naturalnymi- kliknij tutaj.

Przeczytaj również o olejku z drzewa herbacianego oraz olejku pichtowym.


Olejek pichtowy to kolejny olejek eteryczny, którego właściwości i działanie odkrywają miłośnicy naturalnych preparatów leczniczych i kosmetycznych na całym świecie. Podobnie jak olejek arganowy czy olejek z drzewa herbacianego, ma on wszechstronne zastosowanie, szczególnie w leczeniu przeziębień i innych problemów układu oddechowego oraz schorzeń skórnych. Zanim zdecydujemy się na kurację tym olejkiem eterycznym, warto zapoznać się z jego pochodzeniem, właściwościami i głównymi zasadami stosowania.

Pochodzenie

Siła olejku pichtowego pochodzi wprost z natury – jest on produkowany z młodych gałęzi jodły syberyjskiej; drzewa, którego soki charakteryzują się szeregiem dobroczynnych właściwości. Proces produkcji stosowany przez najlepsze firmy jest oparty na tradycyjnych metodach, dzięki czemu preparat zachowuje czystość i skuteczność.

Ten olejek eteryczny nie jest nowością na rynku naturalnych kosmetyków i substancji leczniczych. Z jego właściwości przeciwzapalnych (np. przy zapaleniu stawów), grzybobójczych or antybakteryjnych korzystają od wieków mieszkańcy Syberii. Na fali zainteresowania niekonwencjonalnymi sposobami dbania o zdrowie i urodę, naturalne olejki eteryczne wchodzą coraz mocniej do repertuaru współczesnej medycyny i kosmetyki.

Polecany sklep z olejem arganowym dobrej jakości – kliknij tutaj.

Jakie właściwości ma olejek pichtowy?

Olejek pichtowy, czasami nazywany jodłowym żeń-szeniem, ma szereg prozdrowotnych właściwości. Pochodzą one z obecnych w nim naturalnie fitocydów oraz bornylu, substancji o mocnym działaniu przeciwzapalnym, grzybobójczym i wzmacniającym odporność. Są to naturalne motywatory naszego organizmu w walce z chorobami, również nowotworowymi. Stąd biorą się kosmetyczne i lecznicze właściwości olejku pichtowego.

Zastosowanie – na co działa olejek pichtowy?

Na co stosuje się ten olejek eteryczny? Ogólnie rzecz biorąc, ma on pozytywny wpływ na nasz system odpornościowy. Inhalacje, pastylki oraz krople działają oczyszczająco, zwalczają bakterie, grzyby, drobnoustroje i wirusy. Innymi słowy, jest to preparat wzmacniający. Dobrze sprawdza się w okresie przejściowym zima-wiosna oraz lato-jesień, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na szkodliwe drobnoustroje.

Zadziała również, kiedy cierpimy już z powodu kataru lub kaszlu, a więc ma nie tylko działanie profilaktyczne. Anginy, grypy, przeziębienia, infekcje górnych dróg oddechowych to problemy zdrowotny, w których olejek pichtowy może przynieść nam ulgę.

Inne to problemy ze stawami, jak reumatyzm czy osteoporoza. Tu przydaje się jego działanie przeciwzapalne oraz relaksacyjne. Nadaje się również do odprężających masaży i kąpieli oraz wtedy, gdy gnębią nas nerwobóle lub chcemy się odstresować. Jest wyjątkowo skuteczny dzięki podwójnemu działaniu – jako inhalator oraz preparat na skórę.

Olejek pichtowy portafi także odmłodzić i dodać energii naszej skórze. Sprawdza się w walce z rozszerzonymi porami czy wągrami, a nawet przy kojeniu skóry po oparzeniach.

Polecany sklep z olejem arganowym i innymi naturalnymi kosmetykami – kliknij tutaj.

Czy są jakieś skutki uboczne?

Ten olejek eteryczny z jodły syberyjskiej należy do mniej kontrowersyjnych preparatów naturalnych. Nie jest tak silny jak olejek z drzewa herbacianego, którego toksyczność sprawia, że należy zachować umiar i rozwagę przy stosowaniu. Mogą występować reakcje alergiczne czy podrażnienie. Warto również pamiętać, że każdy organizm reaguje inaczej na różne substancje, a najpełniejsze informacje o kuracjach kosmetycznych i leczniczych uzyskami u specjalistów.

Przeczytaj również o olejku z drzewa herbacianego oraz olejku arganowym.


Olejek z drzewa herbacianego staje się coraz bardziej popularny w medycynie naturalnej. Mimo że jest stosunkowo niewiele informacji o jego właściwościach, zastosowaniu czy pochodzeniu, nie jest wcale nowym produktem. Wręcz przeciwnie – jego historia sięga setek lat, a przed II wojną światową jego produkcja szła pełną parą. Zrezygnowano z niej ze względu na rozwój współczesnych antybiotyków. Teraz, na fali odkrywania na nowo naturalnych kosmetyków i środków medycznych, wraca również ten olejek eteryczny.

Pochodzenie

Olejek z drzewa herbacianego ma mylącą nazwę. W rzeczywistości pochodzi nie z liści herbaty, ale z rosnącego w Australii drzewa o łacińskiej nazwie Melaleuca alternifolia. Aborygeni, rdzenni mieszkańcy kontynentu australijskiego, stosowali jego liście jako zamiennik przy niedoborach herbaty.

To oni również odkryli zdrowotne i kosmetyczne właściwości olejku z drzewa herbacianego. Rozgniatali liście, a uzyskany w tym procesie olej wdychali, żeby zwalczyć przeziębienie oraz kaszel. Innym ważnym zastosowaniem tego olejku eterycznego było leczenie skaleczeń, ran i oparzeń. Aborygeni przykładali zmielone liście do chorych miejsc i pozwalali właściwościom tej substancji działać.

Polecany sklep z olejem arganowym dobrej jakości i innymi naturalnymi specyfikami – kliknij tutaj.

Jakie właściwości ma olejek z drzewa herbacianego?

Kosmetyczne i zdrowotne właściwości tego olejku eterycznego biorą się z obecności w nim terpenoidów, a w szczególności molekułu Terpinen-4-ol. Jest to niezwykle aktywna substancja o działaniu antybakteryjnym, antyseptycznym i przeciwgrzybiczym. Niestety jest również toksyczna, więc trzeba koniecznie stosować ją zgodnie z zaleceniami producenta oraz lekarza. W żadnym wypadku nie nadaje się do użytku wewnętrznego (choć w różnych formach może służyć do płukania ust).

Zastosowanie – na co działa olejek z drzewa herbacianego?

W małych ilościach ten przeźroczysty olejek eteryczny jest składnikiem wielu kosmetyków, m.in., kremów, mydeł i szamponów. Jego roztwory (najczęściej ok. 5%, czysty jest zbyt silny i toksyczny!) mogą być skuteczne w walce z:

- łupieżem,
- trądzikiem,
- grzybicą stóp,
- łuszczycą
- drożdżycą,
- wszami,
- wypryskami,
- czyrakami

Warto pamiętać, że jest to substancja aktywna i toksyczna. Nie należy stosować jej do użytku wewnętrznego, a przy stosowaniu na skórę konieczne jest jej rozcieńczenie zgodnie z wskazówkami lekarza lub producenta.

Antybakteryjne i antygrzybiczne zastosowanie tego olejku eterycznego (np. na trądzik czy grzybicę) zostało potwierdzone w kilku badaniach naukowych, które akceptuje środowisko medyczne oraz instytucje. Jest wokół tej substancji mniej kontrowersji niż np. wokół srebra koloidalnego.

Polecany sklep z olejem arganowym i innymi produktami dla kobiet dbających o zdrowie i urodę – kliknij tutaj.

Czy są jakieś skutki uboczne?

Olejek z drzewa herbacianego może być toksyczny, jeśli aplikujemy go w nadmiarze lub nieumiejętnie. To może prowadzić do reakcji alergicznych, podrażnienia skóry, zaczerwienienia, swędzenia, a nawet zaburzenia gospodarki hormonalnej. Niektórzy pacjenci zgłaszali przypadki wysypki i zapalenia skóry. Jako ciekawostkę warto dodać, że w przypadku kilku chłopców naukowcy powiązali nieumiejętne użycie olejku z drzewa herbacianego ze wzrostem piersi.

Pod żadnym warunkiem nie należy stosować tego olejku eterycznego do użytku wewnętrznego. Jego toksyczność powoduje biegunkę oraz zaburzenia układu nerwowego.

Przeczytaj również o olejku arganowym oraz olejku pichtowym.